Här på Smultronboda fårgård driver vi fårskötsel, rökeri, gårdsbutik med prisvinnande lammprodukter och lokalt mathantverk, semester- och korttidsboende, konferenser, catering samt då och då kafé "Kaffepausen".

Kontakta oss gärna

Björn Johansson
Telefon: 076-882 15 10
Email: bjorn@smultronboda.se
Facebook: smultronboda
Twitter: smultronboda
Icakuriren: Bo i Smultronboda
Land Lantbruk: Bo i Smultronboda

13 oktober 2012: Hagdahlsakademiens diplommottagare 2012

För charkprodukter av hög kvalitet med utvecklade smaker.

Eva Lis och Krister Mattsson på Smultronboda fårgård mottog idag Hagdahlsakademiens diplom med motiveringen "För charkprodukter av hög kvalitet med utvecklade smaker". Utdelningen skedde på Östgötamatmässan på Konsert och Kongress i Linköping.

- Vi har hållit på i många år och utvecklat Smultronboda på flera sätt. Att få diplom från Hagdahlsakademien är väldigt roligt, säger Eva Lis.

Genom åren har Smultronboda fått flera utmärkelser, t ex Guldmedalj på Smaklustmässan för Festfilé, på Elmia-mässan ”Närproducerat” blev lammbratwursten ”Kristers tyska dröm” bästa charkprodukt.

25 september 2012: Boken om Smultronboda

Idag släpps boken om Smultronboda. Fotografen Rolf Andersson och journalisten Eva Johansson berättar i bild och text om fårgården Smultronboda, om fårskötsel och livet på gården. Smultronboda bjuder på sina bästa lammrecept för varje årstid.

Smultronboda, det låter så mysigt! Är det gott om smultron här? Är det smultronsylt i den där burken? Så frågar kunderna i Smultronboden och pekar på vår egen Krösachutney. Smultronboda i Stora Björka by är vårt eget paradis, en gammal släktgård där vi i dag driver ett småskaligt lantbruk med mathantverk och fåruppfödning, gårdsbutik, sommarkafé och torghandel. På gården lever och arbetar vi nära naturen, föder upp fåren och skapar mat för alla smaker. Sedan 1964 är Smultronboda en får- och skogsgård men fåren har funnits här länge, sedan flera generationer tillbaka.

Tankarna om en bok föddes en dag när fotografen Rolf Andersson behövde en lammstek som skulle vara styckad på ett speciellt sätt. Rolf nämde mötet med Smultronboda för formgivaren Niklas Wrångberg och idén till boken var född. Vi kom snabbt på att boken skulle fotograferas i befintligt ljus utan blixtar och digital bearbetning för att återge vår verksamhet så naturtroget och äkta som möjligt. Skribenten Eva Johanssons besökte oss under ett helt år för att skapa den rätta känslan om oss.

I boken kan du läsa historien om vårt liv på gården och med fåren genom alla årstider. Vi tror på möjligheterna att driva en fårgård i mindre skala, på gammalt vis men utifrån dagens villkor och bära traditionerna vidare.

Här bjuder vi på utvalda recept, både våra egna och från tidigare generationer. Lamm på matbordet passar alltid, till både vardag och fest. Läs också om fårets långa historia och betydelse för människan, om ull och vad vi gör med den, och om varför fårskinnet värmer. Detta är en bok om kärleken till fåren, traditionerna, maten och kulturen, och till det arv vi fått från tidigare generationer.

2 april 2011: Tecken på sommarens antågande

Förra helgen ställde vi alla om klockan till sommartid. Här i Smultronboda finns ytterligare två tecken på sommarens antågande: 140 nyfödda lamm och säsongens första gäster i vår semesterlägenhet.

På Smultronboda fårgård i norra Småland bedrivs fårskötsel, gårdsbutik och semesterboende. På gården har det funnits får i 50 år men gårdens övriga verksamheter har startats under de senaste tio åren.

Säsongspremiär för "Bo i Smultronboda"

I fjol slog vi upp portarna för "Bo i Smultronboda", vårt semesterboende. Första säsongen hade vi ett tjugotal gäster som bodde i mangårdsbyggnaden en eller några nätter. I vår gästbok har en av de boende skrivit:

"Det som var tänkt som en snabbt stopp på väg hem från Öland till Stockholm blev istället tre fantastiska dygn i denna idyll. Vi har fått uppleva många mysiga stunder med lammen och kattungarna och tagit del av Evalis stora kunskap om gården."

I helgen som gick startade årets sommarsäsong med besök av Daniel och Lisa från Skövde. Lisa skrev i söndags:

"Tack för allt vi har fått vara med om och er gästfrihet. Blacken, Lillis och Snövit är klara favoriter bland lammen och jag önskar bara att jag kunde ta med dem hem alla tre :) Jag kan till och med säga att Daniel trivts här bland lammen. Han var lite skeptisk från början – fyra dagar bland lamm... men han har haft kul."

140 nyfödda lamm

I helgen föddes lamm nummer 140 på gården och därmed är lammningen i det närmaste klar. Årets lammning var väldigt intensiv, den tog bara en knapp månad i år. Under dessa intensiva veckor blev 90 tackor mammor. Nu är det full fart i ladugården där lammen och tackorna äter, sover och skuttar omkring. Vårt år är det några lamm som inte får tillräckligt med mjölk av sin mor. I år är det sex sådana flasklamm som Evalis ger lamm-välling flera gånger om dagen. Det är tre av flasklammen som Lisa blev lite kär i under helgen som gick.

14 november 2010: Fabulous Flavours of Sweden gästspelar på IKEA i Rom

Svensk mat – mycket mer än köttbullar.

Swedish meatballs är mat med världsrykte liksom det svenska smörgåsbordet. Men det svenska köket erbjuder så mycket mera! I oktober gästar Fabulous Flavours of Sweden Rom för att introducera äkta svenskt mathantverk på den italienska marknaden i samarbete med IKEA Italien och svenska ambassaden.

Handgjorda svenska ostar, utsökta marmelader på svenska bär och frukter, rökt ren och lamm är några de delikatesser som dukas upp från den 25 till 29 oktober i restaurangen på Ikea Porta di Roma. I samband med denna aktivitet ordnar svenska ambassaden en presentation på ambassadörens residens där ett större antal svenska delikatessproducenter presenterar sig för italienska importörer, grossister och matjournalister.

Det nordiska köket, och inte minst det svenska, åtnjuter för tillfället stor uppmärksamhet inom den internationella gastronomin. Skälen är både den rena naturen och de intensiva smakerna, som skapas av den korta ljusa sommaren och de svala nätterna. Under sommaren förbyts de lite tystlåtna och kärva svenska karaktärsdragen till sinnlighet och passion. Något som också präglar svenskt mathantverk.

Fabulous flavours of Sweden är ett varumärke och ett samarbete mellan svenska mathantverkare som vill lyfta fram klassiska svenska smaker och bidra till det internationella arbetet för den goda, rena och rättvisa maten. Produkterna som introduceras i Italien är småskaligt producerade, med råvaror av högsta kvalitet, intensiva smaker, inga tillsatser och gjorda för hand av skickliga mathantverkare från Skåne i söder till Polcirkeln i norr.

Kom gärna och provsmaka, varje dag 25-29 oktober mellan kl. 16-19. Ta med detta pressmeddelande till IKEA Porta di Roma så bjuder representanter från Fabulous Flavours of Sweden på smakprover av äkta svenskt mathantverk! Läs också mera på www.ffos.se.

Medverkande producenter: Chokladfabriken, Havtornspecialisten, LissEllas, Olof Viktors, Oviken Ost, SAV, Saxhyttegubben, Skärvångens Bymejeri, Smultronboda, Stafva Gård, Åre Bageri och Äkta Sylt.

Mer information eller möjlighet att boka tid för personligt möte med Fabulous Flavours of Sweden vänligen kontakta: Ann-Louice Dahlgren, cultural officer, Sveriges ambassad, +39 06 44194243 mobil +39 335 751 9789, e-mail: ann-louice.dahlgren@foreign.ministry.se; Carin Granlund Olsen, Fabulous Flavours of Sweden, PR & Communications, +46 (8) 402 13 35, mobil +46 708 489133, e-mail carin@ffos.se.

Fabulous Flavours of Sweden är ett nätverk som marknadsför svenskt mathantverk genom att arbeta med koncept och strategier för företag som vill synas och sälja utomlands. Idag omfattar nätverket ett antal av Sveriges bästa mathantverkare. Målet är att bli den naturliga samarbetspartnern för mathantverkare som vill nå ut internationellt. Fabulous Flavours of Sweden drivs av kommunikationsbyrån Oliven samt Agroax, konsulter inom småskalig livsmedelsproduktion.

13 juni 2010: Premiär för "Bo i Smultronboda"

Smultronboda fårgård i Edsbruk får idag nytt liv. Två generationer har samarbetat för att skapa "Bo i Smultronboda", uthyrning av semesterboende, som nu har premiär. "Boendet" kompletterar gårdens fårskötsel, gårdsbutik och cateringverksamhet. Genom hårt praktiskt arbete, en värdefull teoretisk grund och en kombination av arbete på distans och på plats har vi skapat ett boende som vi hoppas ska vara en skön utgångspunkt för besök i Tjust.

"Jag ser fram emot att berätta, för de som vill, om hur det kan vara på ett småskaligt lantbruk" säger EvaLis Johansson. "Här finns inga stora maskiner utan istället en hel del historia både i saker och i husen. Det är roligt att det blir liv i 'Stora vita huset' igen."

"Det finns många intressanta motsatser i Smultronboda. Naturens lugna puls samsas med entreprenörskapet, bilden av den romantiserade bonden möter fårskötselns slit. Jag arbetar med 'Bo i Smultronboda' för att fler ska få möjlighet att observera och utforska bondelivet." säger Björn Johansson.

"Vi har behållit spåren av olika tidsepoker när vi renoverat" kommenterar Anders Johansson. "Huset har över hundra år på nacken och har rustats upp bland annat på 30-talet och 50-talet vilket givit lägenheten en unik blandning av 1900-talsstilar. På golvet i vardagsrummet har vi valt att ta bort mattan som lades in vid senaste renoveringen. Nu finns där det ursprungliga, vackra trägolvet."

Smultronboda fårgård ligger i Edsbruk i norra Småland. Gården har en lång historia – den fanns redan före laga skifte skedde under mitten av 1800-talet. Det har bedrivits fårskötsel på gården sedan 1960 när farmor Britta tillsammans med farfar Bertil tog över verksamheten efter sina förändrar. För drygt tio år sedan skedde nästa generationsskifte då EvaLis Mattsson flyttade tillbaka till sitt föräldrahem tillsammans med sin man Krister. Under det senaste decenniet har de byggt gårdsbutik, rökeri och charkbyggnad som komplement till fårskötseln. Dessutom åtar de sig cateringuppdrag. På gården finns 90 tackor, en handfull baggar och vart år föds ungefär 150 lamm.

För några år sedan dog farmor och farfar och gårdens mangårdsbyggnad blev obebodd. Förra året slog en idé rot: När Britta och Bertil tog över gården skapades en lägenhet för "generationsboende" i "Stora huset". Den kan bli grunden i "bo-på-lantgård". Idén växte vidare och när den efter ett halvår fortfarande kändes attraktiv och genomförbar så bestämde sig släkten i februari i år för att satsa.

Två generationer samarbetar med projektet. EvaLis och hennes syskon Anders och Anna-Karin äger gemensamt gården och sköter renoveringen. EvaLis och Krister sköter värdskapet och övrig daglig verksamhet på gården. Björn och Åsa är två av Anders barn och de arbetar med marknadsföring och försäljning. Även närstående deltar såklart – sambos, pojkvänner etc.

Anders Johansson har varit ansvarig för renovering av "lägenheten" och närmiljön. Stort fokus har, som resultat av vår teoretiska analys, lagts på sovmiljö och kök. Det gamla husets värmesystem och tak har också förbättrats likväl som delar av utemiljön. Samtidigt som god standard behöver uppnås har stor vikt lagts vid att låta husets själ leva vidare.

Skapandet av "Bo i Smultronboda" sker delvis på distans. Åsa och Björn finns i Lammhult respektive Täby och tydlig ansvarsfördelning likväl som stor omsorg i kommunikationen krävs för att arbetet ska fungera väl. "Ibland har kommunikationen inom gruppen fallerat, med konflikter som resultat. Generellt har det dock fungerat väl." säger Björn Johansson.

Åsa Johansson är socionom och hon har lett arbetet med att skapa en teoretisk grund för projektet. Utifrån en handfull vetenskaliga och populärkulturella texter har tre viktiga aspekter av lantgårdsturism utkristaliserats: Möjligheten att öka de boendes lycka, Vikten av integritet/säkerhet/kvalité och vår möjlighet att påverka dessa i boendet samt att det finns Motsättningar/konflikter inom lantbruksturismen som är värdefulla att känna till och arbeta med. Teoribildningen gav också insikt i en mängd värdefulla praktika detaljer som nu förverkligas på gården.

Under arbetets gång har intresserade kunna följa utvecklingen via bloggar, Twitter med mera. På smultronboda.se, lantbruk.com och icakuriren.se har Björn Johansson bloggat om fram- och motgångar. Via Twitter.com har upplevelser förmedlats och Facebook har använts för att via "nätverkande" nå potentiella boende.

Specifikation och pris

Boende är möjligt från och med idag, 13 juni 2010. Lägenheten består av sovrum med två sängar, vardagsrum med skön bäddsoffa och kök med plats för fyra personer att umgås. Dessutom ingår badrum med dusch, balkong i söderläge och självklart full tillgång till husets trädgård. "Lägenheten" kan hyras halv eller hel vecka. Halvveckor (söndag till torsdag eller torsdag till söndag) kostar 2000 kr, helvecka (byte torsdag eller söndag) kostar 3500 kr.

Boken om Smultronboda

Om boken.

Macka med Smultronboda-lamm

En äkta svensk macka med rökt lamm från Smultronboda, en skiva Gouda från Stafva Gård ackompanjerad med rabarber och svart vinbärmarmelad från Äkta Sylt. En av smårätterna som erbjuds på IKEA Porta di Roma i oktober. Foto: ©Bianca_Brandon-Cox/FFOS

Bilder

Bilder på: Släkten, Får, Stora huset, Gården, Markerna, Butiken.

I kategorierna ovan finner du ett femtiotal högupplösta bilder (2-3MB) tillgängliga för fri användning. Fotograf: Björn Johansson.

"Stora huset" med boende och kafé.